Hoppe paradis-sangen

Hopscotch

Hoppe paradis


hoppe la rayuela.jpg
512px-Duverger_Hopscotch.jpg
Maleri av barn som hopper paradis: Duverger
hopscotch-13621.jpg
Å hoppe paradis er en klassisk barnelek som en finner over nesten hele verden. Man antar at man antakelig har hoppet paradis helt fra romertiden av - for omkring 2000 år siden. Da ble hoppingen angivelig brukt som militærøvelse!

Å hoppe paradis er supert for både koordinasjon, balanse og spenst, og oppøver hånd-øyekoordinasjon.Det var nok nyttig for de romerske soldatene, og det kan være nyttig for oss også!

Arkitekturen i et paradis kan ligne litt på et grunnflateriss av en gammel kirke. Kanskje er det en grunn til at det å hoppe paradis på tysk heter å hoppe "Himmel og helvete"(Himmel und Hölle). Vi vandrer til paradis, til himmelen, og prøver å unngå å komme i helvete på vår vei. Vinner vi, er vi kanskje "i himmelen", og følger vi ikke reglene; hvis vi tråkker på strekene eller mister balansen, så ender vi kanskje i "helvete" eller tilbake på jorden igjen?

Det er gøy å vinne, men surt å tape? Eller skal vi heller si "vinn og tap med samme sinn" og se på veien til paradiset som en pilgrimsreise? Pilgrimene dro på pilgrimsferd til steder som var svært viktige for dem, for eksempel hellige, religiøse steder som for eksempel katedralen i Santiago. I el Salvador og i Baranquilla heter leiken nettopp henholdsvis peregrina og pelegrina, som betyr pilgrim. Vi vandrer på livets vei, kan vi tenke oss. På fransk hopper de la Marelle. Der har man også med jord (terre) og himmel (ciel) i paradisene sine. Vi hopper altså mellom himmel og jord, når vi hopper paradis.

Eller skal vi heller ta oss en flytur? I Norge, Mexico og Venezuela drar vi til himmels med flyger'n, el avion og el avioncito. På tysk heter det å hoppe paradis også Reise zum Mond (å reise til månen), eller Hinkelstein (hinkestein). Og i Frankrike finner man også L'Escargot (sneglen). På engelsk hopper man Hopscotch. Eller Potsy i New York, USA. På nederlandsk heter leiken Hinkelbaan.

Vi hopper i Norge.....
hoppeparadis-2.jpghopscotch-øst-timor.jpg
og i Øst-Timor....

På Cuba kalles å hoppe paradis "IGUAL" (lik/det samme fordi det hoppes av jenter og gutter) og på Las Islas Canarias (Kanariøyene) heter det TEJE/TEJO (veving) på spansk.
I México kalles leiken BEBELECHE (barnemelk), EL AVION (flyet), eller EL CABEZON,
i Colombia RAYUELA eller BOMBÓN (sukkertøy) og i Barranquilla PEREGRINA (pilgrim - av pilegrimsvandring),
i Venezuela el AVIONCITO (lite fly),
i Ecuador la RAYUELA,
i Chile og Mendoza EL LUCHE (kampen),
i El Salvador la PELEGRINA (pilgrim),
i Brasil ZAPATO og sapata (sko), eller AMARELINHA,
i La Paz- Bolivia; T'UNKUÑA eller TUTI og i Perú TUTI,
i Barcelona heter det å hoppe paradis for "la CHARRANCA al cielo" (himmeltrapp, antakelig).
I Iran heter det LAYLAY, og i Bosnia PUZ.
I Nicaragua heter det BOBITO eller aviongentonetinileta eller TOCATÉ.
I Italia: IL GIOCO DEL MONDO (spillet i verden), eller CAMPANA (kirkeklokke).
I Kina heter det tiàofángzi(跳房子) som betyr å "hoppe huset".
I arabiske land hopper man SHARITA.
I den Dominikanske Republikk (República Dominicana) hopper man INFERNÁCULO som antakelig har noe med ild og flammer og helvetets inferno å gjøre.

Det foregår mellom himmel og jord.....


Hvordan


Outdoor-Games-In-Children1.jpg
Tegn rutene med kritt på asfalt, eller riss opp i sanden/grusen/snøen. Du kan også bruke gaffa-tape på et underlag som passer. Det finnes også matter og tepper med trykket paradis å få kjøpt.

Bruk en stein, pinne eller ertepose (eller sålen på en utgått sko eller en ishockey-puck) til å kaste med.Du kan også bruke en liten kjettingbit.

Alle stiller i kø. Man kan bruke ellinger for å bestemme rekkefølgen, dersom man er mange.

Dersom to personer starter å hoppe i samme paradis (den andre starter når første person snur og skal hoppe tilbake), vil de møtes et sted. Da kan man stoppe og klappe en klappelek. Den som hopper først tilbake, tar med seg steinen. Så hopper nestemann og man tar en ny klappelek (et annet vers) når man møtes.


Flyver'n og dobbeltflyver'n


flyver'n.pngparadis 1.jpgfygern-2.pngparadis-større.pnggg63357015paradis.jpg
variant paradis.JPG
Mønsteret på flyver'n kan være litt forskjellig, og lengden også.

Først tegner man tre enkle ruter/firkantede felt (noen bruker to enkle ruter), så en dobbeltrute. Etterpå kommer en enkeltrute (her er det noen paradismønstre som har to enkle ruter) og som oftest en dobbeltrute til. Det er flyvingene. Noen har enda en rute og enda en dobbeltrute. Til slutt, helt øverst, er det ofte tegnet en halvsirkel, som kalles gryte på engelsk (the pot) og himmelen (le ciel) på fransk. Feltet på toppen kan også være delt (se tegningene). Man kan også tegne inn et felt ved starten (jorden).

Du som er føstemann står på "jorden" og kaster din stein inn i rute 1. Om steinen faller utenfor, eller treffer streken, regnes den som "død", og det blir nestemann sin tur. Om steinen faller riktig, det vil si inni ruta, må du hinke over rute 1 og rett inn i rute 2. Treffer foten din streken, regnes det som feil (du er "død" og må ut, du må nå vente på tur og starte der du sist døde, neste gang du får sjansen). Gjør du feil/mister balansen, blir det nestemann sin tur.

Klarte du å hinke til 2 uten å tråkke på streken, hinker du så videre i riktig rekkefølge oppover fra rute til rute. Der det er to ruter ved siden av hverandre, hopper du med begge beina og lander med begge bein samtidig i hver sin rute. Så hopper du videre mot toppen.

Når du når den øverste halvsirkelen, hopper du samtidig som du snur 90 grader i luften og lander med begge beina i "himmelgryta". Da står du i øverste rute og ser alle de andre rutene foran deg nedover igjen.

Hopp og hink tilbake igjen til rute 2. Stå på ett bein, plukk opp steinen din, hold den og hink over rute 1. Så er du ferdig med første runde.

Deretter skal det kastes fram til rute 2, og slik fortsettes det til alle ruter er "tatt" eller det skjer en "feil" så du "dør". Da er det er nestemann sin tur. Husk da hvilken rute du døde i og skal kaste i neste gang, slik at du kan fortsette der du slapp, når det er din tur igjen.

Så fortsetter man på samme måte, helt til en har kommet seg gjennom alle kastene (alle nummerfeltene i paradiset). Den vinner som først har kastet og hoppet seg gjennom alle rutene.

Paradis26.jpgVariasjoner:1. Skyv steinen med foten (den du ikke står på) i stedet for å kaste den.
2. Kast i alle oddetall først, deretter partall.
3. Hopp baklengs på alle partall.
4. Finn adjektiver eller gutte-/jentenavn for hvert kast
5. Gangetabellen for hvert kast (2-gangen, 3-gangen, osv)

Flere andre paradistegninger

Firkant


hoppeparadis-firkant.jpg
En hopper med begge beina i rutene, fra en til ni. Samtidig skal en si enten et nytt jentenavn eller et nytt guttenavn for hver rute.

Til denne hinkeleken starter man med å tegne et stort kvadrat med ni like store felt på flisene/asfalten. Hvert felt skal deretter ha et tall fra ett til ni, og dette skal være i rekkefølge og det midterste feltet skal være nr. 9.

Den første deltageren tar nå hinkestenen og legger den i det første feltet. Nå gjelder det å hinke i feltet og heretter skubbe til stenen med den andre foten inn i det neste feltet. Dette gjøres inntil man når det niende felt. Man må kun flytte foten en gang i hvert felt, og hvis man mister balansen eller rører en av strekene, ryker man ut.

I neste runde starter man så inne i første felt, og i tredje runde starter man i det andre felt. Dette fortsetter man med, inntil det er en, som starter i det niende feltet og dermed har vunnet leken.

Variasjon: For å gjøre leken lengre, kan man utvide leken med å hinke baklengs fra 9 til 1. Råd: Hvis det blir for vanskelig, kan man avtale et hvilefelt på forhånd."
hinkerute.pngKilde: http://www.legepladsen.dk/leg/hinke-i-rude


Sirkel


hinkesirkel.pngsirkel-paradis-2.png
Hoparound hopscotch.jpg
Man tegner opp en runding/sirkel og deler den i mange deler, som ei bløtkake. Feltene kan nummereres. Det kan være et frifelt i midten. Man hinker med en fot og skyver steinen med den andre. Man kan finne på et nytt ord, for eksempel et klesplagg, for hver del man hopper i. Man kaster fra en strek som er tegnet litt unna sirkelen.


Variant:
Hver spiller får 5 steiner som skal kastes i rutene slik at man får flest mulig poeng. Deltakerne står bak kastestreken som er et godt stykke unna. Så hopper deltakeren fra 1-16 og tilbake til 1, mens han/hun plukker opp steinene uten å tråkke på linjene/mistebalansen. Hvis deltakeren greier dette, får han/hun alle poengene sine. Man avtaler et forhåndsbestemt tall som skal gi vinner. Når den første personen passerer tallet, slutter spillet ov vedkommende er vinneren.

Se http://hrsbstaff.ednet.ns.ca/goyetj1/Hop%20around%20hopscotch.htm


Spiral - sneglehus


snegle.jpg
Hinkeleken starter med at det tegnes en ’hinkesnegle’ på asfalt eller lignende. Formen, som ligner et sneglehus fra siden sett oppefra, inndeles nå i like store felter. I det midterste felt skrives det ’mål’, og i det første ytterste felt skrives det ’start’. Og nå kan leken ellers begynne.

I leken gjelder det å hinke fra start til mål og tilbage igjen uten å treffe kantene på ’hinkesneglen’ eller berøre jorden med begge ben samtidig. Når man når målfeltet, kan man godt ta en liten pause.

Hvis man gjennemfører turen, må man velge et felt og skrive sitt navn. Dette feltet blir nå ens personlige ’pausefelt’, og de andre skal nå hoppe over dette feltet, når det blir deres tur. Man bytter på å hinke. Hvis man ikke gjennomfører turen, går turen videre og man må vente til at det blir ens egen tur igen.

Vinneren er den, som har flest felt/ruter med hans/hennes navn i. Råd: Jo større og flere felt i ’hinkesneglen’, jo vanskeligere er leken.

Kilde: http://www.legepladsen.dk/leg/hinkesnegl
hinkesnegl.pngsnegleparadis2.jpgsirkelparadis.jpg
Se: http://hrsbstaff.ednet.ns.ca/goyetj1/snail_hopscotch.htm


Himmel og jord


461px-Magpie_hopscotch.jpg
Det tegnes opp 7 (eller flere) enkle ruter med to gryter, en oppe og en nede. Grytene kalles jord ved start, og himmel på toppen. Så kan man jo si et

Tellevers til paradis:


En for sorgen, to for gleden
tre for vennskap, fire for freden,
fem for kjærlighet, seks for hell,
7 for et kyss en sommerkveld.

av Siri Randem


Gamle tellerim på engelsk (magpie rhymes):

The magpie


One for sorrow, two for mirth,
Three for a wedding, four for a birth,
Five for silver, six for gold,
Seven for a secret not to be told.
Eight for heaven, nine for hell,
And ten for the devil's own self.


One for sadness, two for mirth;
Three for marriage, four for birth;
Five for laughing, six for crying:
Seven for sickness, eight for dying;
Nine for silver, ten for gold;
Eleven, a secret that will never be told.Dette rimet kalles for "The magpie" eller kråka. Det var nemlig overtro knyttet til når og hvordan og hvor mange kråker man så.


Himmel og helvete


v_playing_hopscotch.jpg
Det tegnes opp åtte ruter. Det er to og to ved siden av hverandre. De to øverste kalles for Himmel og Helvete. Man nummererer paradiset fra høyre side og starter på 1. Over rute 3 er Helvete.

Over rute 4 er Himmel. Du starter med å kaste steinen i rute 1. Så hinker du fra 6 til 2, plukker steinen opp og hinker tilbake. Du skal ikke hinke eller kaste i "Helvete".

Den som enten kaster, treffer eller hinker i "Helvete" må stå over to omganger.

Hvis du greier turen tilbake også, kaster du i rute 2, og hopper fra rute seks, slik som første runde.
Men nå er det en variasjon på tilbaketuren: du må legge steinen på venstre fot og hinke med den tilbake uten å miste den.

Mister du steinen, er det neste person sin tur. Greier du turen, kaster du i neste nummererte rute som du er kommet til, men du må hinke fra rute 6 på venstre bein, plukke opp steinen i ruta og så hoppe tilbake med steinen på høyre fot.

Greier du det, fortsetter du å kaste og hoppe tilbake med steinen først på venstre skulder og så på høyre skulder. Den som først kommer gjennom alle turene, har vunnet.
himmeloghelvete.png


Varianter


romerskparadis.png

Gammel tegning/tresnitt (fra middelalderen?)
hopscotch2patterns.jpghopscotch pics.jpg


Flere andre paradistegninger/mønstreRessurser


marelle-300x207.jpg
http://www.wikihow.com/Play-Hopscotch
http://www.ehow.com/how_2044144_play-hopscotch.html
http://www.gameskidsplay.net/games/other_games/hopscotch.htm
http://nn.wikipedia.org/wiki/Barneleiken_paradis
http://nn.wikipedia.org/wiki/Fil:Himmel_und_Hoelle.gif
http://en.wikipedia.org/wiki/Hopscotch
http://pediaview.com/openpedia/Hopscotch
http://escritosderubencarcamobourgade.blogspot.no/2013/07/el-tejo-el-luche-la-rayuela-el-avion-la.html

langt paradis.jpg
Så lang du vil ha den
paradishopping.jpg
For barn i alle aldre


Ressurserhttp://es.wikipedia.org/wiki/Tejo_%28juego%29
http://escritosderubencarcamobourgade.blogspot.no/2013/07/el-tejo-el-luche-la-rayuela-el-avion-la.html
http://www.wikihow.com/Play-Hopscotch
http://en.wikipedia.org/wiki/Hopscotch
http://www.gameskidsplay.net/games/other_games/hopscotch.htm
http://www.dibujosparapintar.com/juegos_tradicionales/juego_charranca


Instruksjonsvideo
Erna Solberg hopper paradis


En katt hopper paradis